18.11.2005
17 листопада відбулося чергове засідання Спостережної Ради ВАТ “Укртелеком”, яке провів її Голова Олександр Третьяков. У засіданні, крім членів Спостережної Ради, взяли участь Голова Фонду Держмайна України Валентина Семенюк та виконуючий обов’язки голови Ревізійної комісії Товариства Іван Нестеренко.

На засіданні розглядались питання щодо господарської діяльності та фінансового стану ВАТ “Укртелеком”. На підставі фінансової звітності стан товариства оцінено, як стабільний, а діяльність правління визнана задовільною.

За 9 місяців 2005 року споживачам надано послуг на 5,8 млрд. грн., доходи становлять 110,6 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. До бюджету та позабюджетних фондів протягом звітного періоду сплачено 1 155 млн. грн., дивідендів на державну частку акцій перераховано 706 млн. грн., прибуток, що залишився в розпорядженні товариства, становить 469 млн. грн.

Спостережною Радою схвально оцінено виконання компанією соціальних зобов’язань. Особливо відзначено, що за 9 місяців товариство встановило 83 000 телефонів пільговим категоріям населення, яких не обслуговує жоден інший оператор.

Разом із тим, Голова Спостережної Ради Олександр Третьяков та інші виступаючі відзначили, що існують проблеми, які товариство не може вирішити власними силами, і, які суттєво впливають на ефективність його діяльності. Це, зокрема, зволікання із затвердженням оптимізованих тарифів на телекомунікаційні послуги, яке блокується Федерацією Профспілок України. Досі відсутнє рішення Антимонопольного Комітету щодо вилучення Укртелекому з переліку підприємств-монополістів на ринку міжнародного та міжміського зв’язку.

Залишається актуальним й існуюча заборгованість за надані послуги бюджетних організацій, особливо МВС, СБУ, МО. Не вирішено і питання щодо створення Фонду універсальних послуг, який мав би компенсував збитки товариства за надання загальнодоступних послуг.

На засіданні прийнято рішення звернутися до Кабінету міністрів України з проханням прискорити вирішення проблемних питань із метою створення для Укртелекому рівних з іншими операторами умов діяльності.