16.10.2003
Сьогодні у центрі уваги керівництва Держкомзв'язку України перебувають питання ліцензування, розподілу частотного та номерного ресурсів, які є чи не найбільш актуальними для учасників ринку телекомунікацій та викликали раніше неабиякі нарікання.

Заходи, вжиті щодо вдосконалення порядку видачі ліцензій та розподілу частотного ресурсу, вже дали позитивний результат. З початку року видано 730 ліцензій на радіочастоти, що у 2,2 рази більше, ніж за весь минулий рік. Це дає можливість поліпшити зв'язок, особливо коли йдеться про віддалені райони. Оскільки частоти видаються саме там, де важко організовувати проводовий зв'язок - у гірських, важкодоступних районах. При цьому до державного бюджету перераховано близько 35 млн. грн.

Нещодавно відбулася нарада, присвячена питанню виділення номерного ресурсу, під час якої було визначено новий підхід до цього процесу. Нараду провів Голова Держкомзв'язку України Олег Яценко.

Він піддав жорсткій критиці ситуацію, що склалась у цій сфері. Сьогодні існує значний дисбаланс між обсягом виділеного номерного ресурсу та реальними можливостями підключення додаткової ємності до існуючої мережі загального користування, що стримує розвиток мереж телекомунікацій. В основу нового підходу покладено ідею виділення саме реального ресурсу, реалізованого у конкретному обладнанні. Особливу увагу Голова Держкомзв'язку звернув на необхідність забезпечення прозорості розподілу номерного ресурсу.