13.10.2004
Комітет з питань Європейської інтеграції Верховної Ради розглянув проект закону “Про перехоплення телекомунікацій”. Актуальність прийняття цього акту полягає у тому, що сьогодні відсутні закони, які б регулювали правовідносини у сфері перехоплення телекомунікацій.

Під час розгляду зазначалося, що для перехоплення телекомунікацій в Україні необхідно створити єдину систему автоматизованого дистанційного перехоплення, яка мала б забезпечувати оптимальний баланс між потребою правоохоронних органів та громадськості.

Для громадян ця система, вважають народні депутати, має гарантувати дотримання конституційних прав і свобод у сфері використання традиційних і новітніх видів телекомунікацій (зокрема, права на інформацію, права на повагу до таємниці кореспонденції, приватного й сімейного життя, а також свободи вираження). Водночас правоохоронним органам надає можливість ефективно виконувати свої обов’язки перед суспільством і державою шляхом застосування чітко визначених повноважень у сфері боротьби зі злочинністю під час здійснення оперативно-розшукових дій та досудового слідства.

Проектом передбачено здійснення постійного громадського та парламентського контролю за перехопленням інформації. Для забезпечення дієвого парламентського контролю ці функції покладено на Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.
Дія закону не поширюється на телекомунікаційні мережі, що не взаємодіють з телекомунікаційними мережами загального користування.

Члени Комітету дійшли висновку, що законопроект не суперечить правовим нормам Європейського Союзу. На завершення розгляду було прийнято рішення рекомендувати парламенту прийняти його за основу.

За матеріалами офіційного веб-сайту Верховної Ради України.