22.10.2003
Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією рекомендував Верховній Раді України розглянути у першому читанні та прийняти за основу проект закону про моніторинг телекомунікацій, внесений Кабінетом Міністрів. Метою законопроекту є встановлення правового механізму організації та здійснення моніторингу телекомунікацій відповідними підрозділами для проведення ними оперативно-розшукової діяльності у телекомунікаційних мережах.

На думку розробників проекту, він має сприяти правоохоронним органам у співпраці з операторами зв'язку протидіяти злочинам, при скоєнні яких використовуються сучасні інформаційно-телекомунікаційні технології, зокрема, кіберзлочинам та тероризму.

Необхідність розробки законопроекту викликана відсутністю законів, які дали б можливість правоохоронним органам у співпраці з операторами мереж телекомунікацій створювати та використовувати ефективні технології в процесі здійснення оперативно-розшукової діяльності на каналах мереж телекомунікацій, і тим самим адекватно протидіяти злочинам, які плануються та здійснюються з використанням сучасних технологій.

Члени Комітету підтримали законопроект, спрямований на попередження та розкриття злочинів, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України.