Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку розглянув на засіданні питання "Про стан та заходи щодо здійснення проводового радіомовлення в Україні".

18.12.2003
Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку розглянув на засіданні питання "Про стан та заходи щодо здійснення проводового радіомовлення в Україні". За останнє десятиріччя кількість абонентів мережі проводового мовлення в Україні скоротилась майже вдвічі, переважно у сільській місцевості (з 16 млн. абонентів до 7 млн.).

Народні депутати підкреслили, що внаслідок низької абонентної плати (50 коп. на місяць) система проводового радіомовлення є нерентабельною, особливо у сільській місцевості, внаслідок великої протяжності ліній і малої густоти населення.

Комітет прийняв до відома інформацію про позитивний результат експерименту у Вінницькій області, з якою на засіданні виступив заступник Голови Держкомзв'язку України Олег Проживальський. На Вінничині було здійснено перехід від системи проводового мовлення до ефірного. Одночасно наймеш захищеним верствам населення безкоштовно було надано у користування ефірні приймачі.

У ході засідання обговорювалося питання щодо підтримки заходів з поступового переходу від системи проводового до ефірного радіомовлення. Народні депутати висловили пропозиції щодо розробки програми державної підтримки обох систем радіомовлення, передусім у сільській місцевості.

За підрахунками Держкомзв'язку України, функціонування системи проводового мовлення втричі дорожче системи ефірного. Держкомітетом розробляється програма поступового переходу від системи проводового радіомовлення до системи ефірного мовлення.

Інформація з офіційного сайту Державного комітету зв'язку та інформатизації України.