Архів новин / У Палаці мистецтв “Український дім” під головуванням Віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника відбулися громадські слухання з обговорення проекту Закону України “Про розвиток і застосування мов в Україні”.

09.12.2003
У Палаці мистецтв “Український дім” під головуванням Віце-прем’єр-міністра Дмитра Табачника відбулися громадські слухання з обговорення проекту Закону України “Про розвиток і застосування мов в Україні”, в яких взяли участь представники всеукраїнських громадських організацій, центральних органів виконавчої влади, науковці, народні депутати України, представники ЗМІ.

Прийняття Закону України “Про розвиток і застосування мов в Україні” має на меті зміцнити правові та організаційні засади розвитку і застосування державної мови та мов національних меншин та сприятиме реалізації прав громадян України на користування рідною мовою.

Учасники громадських слухань прийняли резолюцію, якою законопроект в основному схвалено в запропонованій редакції.
Згідно з законопроектом, інформатизація в Україні має здійснюватись державною мовою. Держава сприятиме відтворенню українською мовою програмного забезпечення іноземного виробництва та розвитку національних комп'ютерних інформаційних технологій.

У проекті закону також відзначається, що мовою у сфері зв'язку є державна мова. Поштові відправлення, телеграми, замовлення на міжміські та міжнародні телефонні розмови підприємства зв'язку приймають від юридичних та фізичних осіб державною мовою, а в разі потреби – іншими мовами. Міжнародні поштові відправлення оформляються у порядку, визначеному міжнародними договорами України. Підприємства зв'язку мають бути забезпечені бланками, маркованою продукцією, оформленими державною мовою.

З текстом законопроекту можна ознайомитись на офіційному Веб-сайті Уряду України.

Інформація з офіційного сайту Державного комітету зв'язку та інформатизації України.